Ürünlerin ambalajlarında ‘Depozitoludur’ uyarısı bulunacak. Peki depozitolu ambalaj uygulaması ne zaman başlıyor? Depozitolu ambalaj uygulaması hangi ürünleri kapsayacak? Depozito ücretleri ne kadar olacak? Ekonomiye katkısı ne olacak?
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı çevre kirliliğinin önlenebilmesi ve geri dönüşümün artırılabilmesi için depozitolu ambalaj uygulamasını hayata geçirecek. Uygulamayla vatandaşlar marketlerden aldıkları ürünlerin ambalajlarını yeniden marketlere teslim ederek depozito alabilecek ve böylece para kazancı ortaya çıkacak. Uygulamanın ilk adımını geçtiğimiz yıl platik poşetlerdeki ücretlendirme ile hepimiz konuşmuştuk. Ama düzenlemenin etkisiyle poşet kullanımı ciddi oranda azaldı.
Depozitolu ambalaj uygulaması ne zaman başlıyor?
Yeni dönemde ise metal, cam ve plastik gibi çevreye zararlı ürünlerin doğaya atılması yerine depozito iade uygulaması ile marketlere teslim edilmesi hedefleniyor. Uygulama kriterlerine firmalar Ocak 2022 tarihine kadar uyum sağlayacak 2022 Haziran ayında ise fillen uygulamaya geçilecek. Uygulama ile cam, metal ve pet, plastik atıklar iade noktalarında geri alınacak ve depozito ücretleri iade edilecek.
Depozitolu ambalaj uygulaması hangi ürünleri kapsayacak?
Uygulama kapsamında ambalajların üzerine kolay silinemeyecek şekilde depozitoludur ibaresi yer alacak ve satış belgesinde depozito ücreti ayrıca belirtilecek. 1 Ocak 2022’de başlayacak uygulama ile lpg tüpü, su damacanası, ahşap ya da plastik palet ürünlerin içerisindeyken otel restoran ve kafeler gibi yerleri de kapsayan bu uygulama çerçevesinde şişe ve fıçıların depozitolu ambalaj uygulaması ile birlikte satışa sunulması bekleniyor.
Depozito ücretleri ne kadar olacak?
Henüz depozito ücretlerinin ne kadar olacağı ile ilgili bir açıklama yapılmasada ambalajın geri getirilmesini özendirecek bir miktar olması gerekecek.
Ekonomiye katkısı ne olacak?
Uygulamayla birlikte atıkların geri dönüşüme gönderilmesinin teşvik edilmesi planlanıyor. Sistemin doğru işlemesi hâlinde Türkiye’de her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçilebileceği hesaplanıyor.
Türkiye’de her yıl kullanılan 20 milyar adet içecek ambalajının 9 milyarının platikten oluştuğunu biliyoruz, bu atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla birlikte yaklaşık olarak ekonomiye yılda 1,4 milyar lira katkı sağlayacak.