Ambalaj, Ambalaj Sektörü, Blog, Depozito Sistemi, Depozito Yönetim Sistemi, Geri Dönüşüm, İzmir Streç Film, Kağıt Ambalaj, Karton Ambalaj, Plastik Ambalaj, Streç Film

Yılda 20 Milyar İçecek Ambalajı Geri Dönüştülecek

2023 sonuna kadar Türkiye’deki tüm il ve ilçelerde kurulacak depozito iade noktaları ile yılda 20 milyar adet içecek ambalajının geri dönüştürülmesi ve ekonomiye 5 milyar liralık kazanç sağlanması hedefleniyor.

Ambalajların geri getirilmesi esasına dayanan Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir bedelle piyasaya sunulan ürünlerin tüketim sonrasında depozito ücretinin geri ödenmesi ile etkin çalışmakta.Çalışmaları Türkiye Çevre Ajansı ile yürütülen uygulamayla Türkiye’de cam, platik, alüminyum gibi yıllık yaklaşık 20 milyar adet tüketilen içecek ambalajının geri dönüştürülmesi hedefleniyor.

Sistemin aktif olmasıyla 37 bin ton sera gazı salınımının daha az salınması, enerjiden 1,3 milyar kWh ve petrolden 3,6 milyon varil tasarruf edileceği hesaplanıyor.Sistemin ayrıca 20 bin kişiye istihdam sağlayacağı öngörülüyor.Sıfır atık projesi ile uygulanan çalışmalarla 2017’de %13 olan geri dönüşüm oranı %27’ye çıkarken, 2023’te %35’e, 2035’te ise %60’a yükselmesi hedefleniyor.

Proje ile plastik, cam, metal-alüminyum ve karton atıklarının çöpe değil geri dönüşüme gideceğini belirten sektör temsilcileri uygulama ile hem çevrenin hemde sanayicinin kazanacağının altını çizdiler.Projenin başarılı olması halinde her yıl 1,2 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçileceği düşünülüyor.

Türkiye’de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajının kullanıldığını bunun 9 milyarının pet ambalajlardan oluştuğunu belirten belirten ambalaj sektörü temsilcileri sistem ile yılda 5 milyar liralık katlkının eknomiye sağlanacağını belirttiler.Depozito Yönetim Sistemi ile ilk etapta plastik içeceklerin %70’inin toplanması hedeflenirken sistemin plastik sektöründe geri dönüştürülmüş ham madde tedarik güvenliğini de artırmaya yardımcı olacağını bildirildi.

Plastik sektörüne baktığımızda ham maddenin %85’i ithalat ile karşılanmakta ve bu durum ciddi bir cari açığa neden olmakta.Plastik ambalaj sektöründe Dünya’da 6. Avrupa’da 2. sırada yer alan Türkiye için ham madde tedarik güvenliği oldukça önemli bir konu.Tedarik güvenliğini ülke içinde sağlamamız ham madde tedarik fiyat dalgalanmalarından en az şekilde etkilenmemizi sağlamamızın yanında dışa bağımlı bir yapıyıda ortadan kaldıracaktır.

Son yayınlananlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir