Ambalaj, Blog, Kağıt Ambalaj, Plastik Ambalaj

Ambalaj Maliyetleri

İmalata bağımlı ambalaj sektöründe yaşanan maliyet artışları üretici zorlamaya başladı.Son yıllarda Dünya ekonomosinde ve tedarik zincirinde yaşanan düzensizlikler ambalaj sektörünüde olumsuz etkilemeye devam ediyor.Bazı ürünlerin ambalaj maliyetinin ürünün kendi fiyatını geçtiği görülüyor.

Artan girdi maliyetleri hem üreticiyi hemde ürünleri tüketen tüketiciyi zorluyor.Girdi maliyetlerini ürünlerin son satış fiyatına yansıtmak zorunda kalan üreticiler dolaylı olarak raf fiyatlarının artmasına neden oluyor.Bu durumun temelinde hammadde, enerji ve nakliye ücretlerinin artması var şüphesiz bu temel etkenlerdeki artışlar ambalaj ücretlerinede yansımakta.

Pandemi döneminde demir-çelik, plastik ve cam gibi ürünlerin tedariki zorlaşırken birim fiyatlarıda her geçen gün arttı.Bu duruma birde Türk lirasını aşırı değer kaybı eklenince ambalaj maliyetlerindeki fiyat artışı önemli ölçüde arttı.

Üretimin tamamı ithalata bağlı olan ambalaj sektöründe son bir yıldaki fiyat artışı %100’ü buldu.Bu noktada fiyat artışını kabul etsenizde bazı durumlarda hammaddeye ulaşmakta zorluklarda çekebiliyorsunuz.Hammaddeyi bulsanız bu sefer getirtecek konteyner bulamıyorsunuz.Tüm bu gelişmelerde ambalaj ürünlerini aşırı miktarda artırmakta.Sonuçta maliyet son tüketiciye zam olarak yansımakta üretici enflasyonunun %114’e çıktığı şu günlerde fiyat artışlarının devam edeceğini öngörmek hiçte yanlış olmaz.

Özellikle gıda üretimi yapan sanayicilerin ambalaj malitlerindeki artıştan da olumsuz yönde etkilendi.İstanbul Tüccarlar Kulübü’ne göre gıda ürünlerinde ambalaj maliyeti %20’yi buldu.Tüm ticari sektörlere bakıldığında ortalama ambalaj maliyeti %5 civarında iken bugünlerde bu oran bazı sektörlerde ciddi oranda artmış durumda.

Aynı durum kağıt ambalaj tarafında da görülmekte 1 yıl içinde %120 oranında zamlanan kağıt ürünlerinin kullanıldığu sektörler bu maliyetlerini mecburen ürün fiyatlarına yasıtmakta.Bu durumun oluşmasında Ukrayna savaşının ve Türk lirasındaki değer kaybının katkısı büyük.

Tüm sektörler ve tüketiciler için vazgeçilmez bir ürün olan ambalaj 10 yıl önce Türkiye’de 120 dolar civarında tüketilirken bugün 260 dolar civarında Avrupa ve Amerika’daki tüketim ise bizim yaklaşık iki katımız seviyesinde.

Son yayınlananlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir