Plastik Ambalaj
Genel kanının aksine plastik’te ahşap, kağıt gibi organik bir üründür. İki çok bilinen ve kullanılan çeşidi vardır bunlar termoplastikler ve termosetler. Uzun süreler basınca ve farklı etkilere maruz kalan ham petrol bulunduğu yataklardan çıkarılıp rafinerilerde işlendikten sonra plastik ürünleri olarak kullanımımıza sunulur. Ambalaj malzemesi olarak kullanılan plastikler yoğunluğu, bileşimi gibi kriterlere göre sınıflandırılır.
Plastik Sınıfları
Pet ambalajlar, yağ, meyve suyu, gazlı içecek ambalajı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanılan bu ambalajların üzerinde 3 oktan oluşan ve üçgen şekliyle sembolize edilen bir geri dönüşüm logosu vardır.
Bu logunun içinde 1 rakamı var ise ambalaj polietilen teraftalat malzemeden üretilmiş demektir. Sembolün ortasındaki rakam ambalajın hangi malzemeden yapıldığını gösterir. Polietilen ambalajlar günlük hayatta hemen her gün karşımıza çıkan ambalajlar olan çöp torbası, motor yağı kabı ve temizlik ürünleri şişelerinde kullanılan plastik çeşididir. Ambalajın üstündeki geri dönüşüm sembolünün üzerinde 2 rakamı varsa malzeme yüksek yoğunluklu polietilen malzemeden imal edilmiştir,sembolün içindeki 4 rakamının anlamı ise ambalajın düşük yoğunluklu polietilen malzemeden imal edildiğini gösterir.
Pvc ambalaj ürünleri, temizlik ürünleri ambalajları, şampuan şişeleri gibi ürünleri kapsamaktadır ve polivinil klorür içermektedir. Sembolün içindeki rakam 3 ise bu ürünün polivinil klorür malzemeden üretildiğini gösterir. Sembolün içindeki rakam 5 ise bu sınıftaki ambalajlar polipropilen malzemeden üretilmiş demektir. Bu sınıftaki ambalajlar ilaç, ketçap şişeleri ve süt ürünlerinin muhafazasında kullanılmaktadır.
Geri dönüşüm sembolündeki rakam 6 ise kullandığımız ambalaj polistiren malzemeden üretilmiştir. Polistiren içeren ambalajlara örnek olarak fast-food, yumurta kabları gibi muhafazaları gösterebiliriz. Polikarbonat ambalajlar ise oldukça dayanıklı bir platik türü olup uzun süreler güvende kullanılabilir. Bu tür ambalaja en iyi örnek damacanaları gösterebiliriz.
Evimizde yada şirketlerin üretimde kullandığı platik ambalajların bir standardı vardır ve bu standartlara uyulmaması surumundasağlık sorunları yaşanabilir. Ambalajın üzerinde üretici firmanın ismi, tarım ve orman müdürlüğünden almış olduğu işletme numarası, üretilen ambalajın hammaddesini gösterir logo, gıdaya uygunluğunu gösteren çatal bıçak logosu bulunmalıdır. Bu bilgileri üzerinde taşımayan ambalajlar gıdanın güvenliğini sağlamakta bize bir garanti vermemektedir.
Hayatımızın her alanında yoğun olarak kullanılsada ambalajları her seferinde ham petrolden elde etmek hem ekonomik değildir hemde çevreye ciddi zararlar vermektedir. Zira geri dönüşüme göndermediğimiz her plastik ambalaj doğaya gitmekte ve doğadan gıdalarımıza geçip bize zarar vermektedir. O yüzden plastik ambalajlarımızı özenle bir arada toplamalı ve geri dönüşüme göndermeliyiz. Tabi ki sadece platik ambalajları değil tüm atıklarımızı geri dönüşüm için doğru şekilde biriktirmeli ve geri dönüşüm noktalarına ulaştırmalıyız.
Gelişmiş ülkelerde bireyler atıklarını cam, metal, plastik ve organik olarak ayırmakta ve uygun toplama merkezlerine bırakmaktadıra böylelikle ham maddeden ürün üretmek yerine geri dönüştürülen malzemeden ürünler üretilmektedir. Böylelikle daha az enerji ve ham madde kullanarak ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. Unutmayalım plastik atıklarda yeniden geri dönüştürülmektedir.